Paspoort

 1. Zuletzt aktualisiert am

Gewoon (biometrisch) paspoort

Uw consulaat kan aan elke Belg die in de consulaire bevolkingsregisters ingeschreven is een gewoon Belgisch paspoort afleveren.

Het gewone Belgische paspoort is een biometrisch document dat voldoet aan de geldende normen van de ICAO (Internationale Organisatie voor Burgerluchtvaart). Vanaf 6 jaar moet men zich persoonlijk op het consulaat aanbieden om vingerafdrukken, een digitale foto en de handtekening te laten afnemen. Voor kinderen tot 6 jaar is het mogelijk het aanvraagdossier met een pasfoto per post op te sturen.

Het gewone Belgische paspoort heeft een geldigheidsduur van 7 jaar (vanaf 18 jaar) of 5 jaar (tot 18 jaar). Het is verkrijgbaar met 32 of 64 pagina’s, tegen verschillend tarief (u vindt de tarieven hier).

Vereiste documenten:

 • bewijs van de Belgische nationaliteit;
 • identiteitsbewijs;
 • (indien van toepassing) het oude paspoort;
 • ingevuld en ondertekend aanvraagformulier (tot 18 jaar moet het aanvraagformulier door beide ouders ondertekend worden. Om de toelating van beide ouders voor de uitgifte van het paspoort/de identiteitskaart na te gaan kan het consulaat eisen dat beide ouders zich persoonlijk aanbieden);
 • indien u wenst dat het paspoort per post opgestuurd wordt: een vooraf ingevulde en voorgefrankeerde envelop met het adres;
 • indien het oude paspoort gestolen werd: proces-verbaal van aangifte van diefstal (“boletim de ocorrência”) bij de bevoegde politiediensten (“polícia civil”) en het ingevulde en ondertekende formulier verklaring diefstal/verlies (PDF, 134.32 KB);
 • indien het oude paspoort verloren is: het ingevulde en ondertekende formulier verklaring diefstal/verlies (PDF, 134.32 KB).

In geval van verlies of diefstal van een gewoon Belgisch paspoort, wordt aangeraden onmiddellijk DOC STOP (www.docstop.be, +800 2123 2123 of +32 2 518 21 23) te contacteren om de chip in het paspoort te laten blokkeren en frauduleus gebruik ervan te vermijden.

Het gewone Belgische paspoort is betalend.

 

Voorlopig paspoort

Het voorlopige paspoort is een noodoplossing en heeft niet tot doel het gewone paspoort of de identiteitskaart permanent te vervangen.

Indien een gewoon Belgisch paspoort niet of niet meer op tijd verkregen kan worden, kunnen alle Belgen (ingeschreven of niet) op een consulaat een voorlopig Belgisch paspoort aanvragen: contacteer uw consulaat per mail met vermelding van de volledige naam en geboortedatum en de redenen waarom een voorlopig paspoort nodig is, alvorens een afspraak te maken.

Het voorlopige paspoort is het enige Belgische reis- of identiteitsdocument dat door een consulaat afgeleverd kan worden aan Belgen die in een Belgische gemeente ingeschreven zijn of aan Belgen die nergens ingeschreven zijn.

Het voorlopige Belgische paspoort is geen biometrisch document en wordt niet door alle landen aanvaard. Er kan enkel gegarandeerd worden dat het voorlopige paspoort gebruikt kan worden om rechtstreeks naar België terug te reizen. Het heeft meestal een geldigheidsduur van 1 maand of 1 jaar. Men moet zich persoonlijk op het consulaat aanbieden om een voorlopig paspoort aan te vragen.

Vereiste documenten:

 • bewijs van de Belgische nationaliteit;
 • identiteitsbewijs;
 • (indien van toepassing) het oude paspoort;
 • (indien het voorlopige paspoort aangevraagd wordt om een gestolen paspoort te vervangen) proces-verbaal van aangifte van diefstal (“boletim de ocorrência”) bij de bevoegde politiediensten (“polícia civil”) en het ingevulde en ondertekende formulier verklaring diefstal/verlies (PDF, 134.32 KB);
 • (indien het voorlopige paspoort aangevraagd wordt om een verloren paspoort te vervangen) het ingevulde en ondertekende formulier verklaring diefstal/verlies (PDF, 134.32 KB);
 • (indien het voorlopige paspoort aangevraagd wordt om te reizen) reisbiljet of reservering;
 • ingevuld en ondertekend aanvraagformulier (tot 18 jaar moet het aanvraagformulier door beide ouders ondertekend worden. Om de toelating van beide ouders voor de uitgifte van het paspoort/de identiteitskaart na te gaan kan het consulaat eisen dat beide ouders zich persoonlijk aanbieden);
 • recente pasfoto die voldoet aan de ICAO-vereisten (3,5x4,5 cm).

Het consulaat kan in sommige gevallen bijkomende informatie of documenten vragen. Naargelang de omstandigheden kan beslist worden de afgifte van een voorlopig paspoort te weigeren of de geldigheid ervan in de tijd of de ruimte (landen waarnaar gereisd kan worden) te beperken.

Het voorlopige Belgische paspoort is betalend.