Ambassade en Consulaten van België in Brazilië

België in Brazilië

Klik op de staat waarin u woont om doorverwezen te worden naar de bevoegde Ambassade of Consulaat-Generaal:

Carte

AcreAlagoasAmapáAmazonasBahiaCéaráDFEspirito SantoGoiásMaranhãoMato GrossoMato Grosso do SulMinas GeraisParáParaíbaParanáPernambuccoPiauíRio de JaneiroRio Grande do NorteRio Grande do SulRondôniaRoraimaSanta CatarinaSão PauloSergipeTocantins

COVID-19

Toestand op 27 januari 2021:

Algemene aanbevelingen
Het is belangrijk dat iedereen de aanbevelingen van de internationale en lokale overheden om de verspreiding van het virus tegen te gaan nauwgezet naleeft.

Belgen op reis in Brazilië
Raadpleeg ons reisadvies, dat regelmatig bijgewerkt wordt. Wij staan uiteraard steeds tot uw beschikking indien nodig.

Als u dat nog niet gedaan hebt, raden wij u eveneens aan u in te schrijven op Travellers Online zodat wij uw contactgegevens hebben. Vergeet ook niet u opnieuw uit te schrijven wanneer u terug in België bent of ons dit rechtstreeks te laten weten.

Belgen die in Brazilië wonen
Schrijf u per mail in op de ambassade of het bevoegde consulaat-generaal (zie kaart), als u dit nog niet gedaan hebt.

Consulaire diensten aan Belgische staatsburgers
De ambassade en de consulaten blijven open en beschikbaar voor alle consulaire diensten voor Belgische staatsburgers, enkel op afspraak.

Voorwaarden voor inreis in België en visa

Geldig tot tenminste 1 april 2021:

 • Inwoners van België (van eender welke nationaliteit) kunnen vanuit Brazilië naar België terugreizen en moeten:
  • Het Public Health Passenger Locator Form elektronisch invullen en indienen binnen de 48 uur voor aankomst in België;
  • Een verplichte quarantaine (absoluut verbod de woning of het verblijf om eender welke reden te verlaten) van 10 dagen na aankomst in België naleven, behalve na een verblijf in het buitenland van minder dan 48 uur;
  • Een verplichte PCR-test tegen Covid-19 laten uitvoeren op de 1e en de 7e dag na aankomst in België, behalve na een verblijf in het buitenland van minder dan 48 uur.
 • Burgers van de Europese Unie en de Schengenruimte (inclusief Belgen en personen met dubbele Braziliaans-Europese nationaliteiten) die niet in België wonen en de inwoners (van eender welke nationaliteit) van de andere lidstaten van de Europese Unie en de Schengenruimte en van 7 andere landen (Australië, Japan, Nieuw-Zeeland, Rwanda, Singapore, Thailand en Zuid-Korea) kunnen vanuit Brazilië enkel naar België reizen om essentiële redenen (zie de lijst op https://www.info-coronavirus.be/nl/reizen/) en moeten:
  • Het Public Health Passenger Locator Form elektronisch invullen en indienen binnen de 48 uur voor aankomst in België;
  • Het negatieve resultaat van een PCR-test tegen Covid-19 die maximum 72 uur voor het vertrek naar België afgenomen is voorleggen in het Nederlands, Frans, Duits of Engels (alleen voor personen ouder dan 12 jaar), behalve na een verblijf in het buitenland van minder dan 48 uur of voor een verblijf in België van minder dan 48 uur;
  • De verklaring op eer invullen, afdrukken en voorleggen samen met de documenten die het essentiële karakter van de reis aantonen;
  • Een verplichte quarantaine (absoluut verbod de woning of het verblijf om eender welke reden te verlaten) van 10 dagen na aankomst in België naleven, behalve na een verblijf in het buitenland van minder dan 48 uur of voor een verblijf in België van minder dan 48 uur;
  • Een verplichte PCR-test tegen Covid-19 laten uitvoeren op de 1e en de 7e dag na aankomst in België, behalve na een verblijf in het buitenland van minder dan 48 uur of voor een verblijf in België van minder dan 48 uur;
  • Indien nodig een visum hebben (niet van toepassing op Braziliaanse burgers).
 • Niet-inwoners van de Europese Unie, de Schengenruimte of van een van de 7 andere landen op de lijst hierboven die niet de nationaliteit van een lidstaat van de Europese Unie of de Schengenruimte bezitten kunnen vanuit Brazilië enkel naar België reizen om essentiële redenen (zie de lijst op https://www.info-coronavirus.be/nl/reizen/) en moeten:
  • Het Public Health Passenger Locator Form elektronisch invullen en indienen binnen de 48 uur voor aankomst in België;
  • Het negatieve resultaat van een PCR-test tegen Covid-19 die maximum 72 uur voor het vertrek naar België afgenomen is voorleggen in het Nederlands, Frans, Duits of Engels (alleen voor personen ouder dan 6 jaar), behalve na een verblijf in het buitenland van minder dan 48 uur of voor een verblijf in België van minder dan 48 uur;
  • Indien nodig een visum hebben of een attest essentiële reis aanvragen bij het Consulaat-generaal van België te São Paulo (stuur een mail naar saopaulo@diplobel.fed.be voor meer informatie);
  • Een verplichte quarantaine (absoluut verbod de woning of het verblijf om eender welke reden te verlaten) van 10 dagen na aankomst in België naleven, behalve na een verblijf in het buitenland van minder dan 48 uur of voor een verblijf in België van minder dan 48 uur;
  • Een verplichte PCR-test tegen Covid-19 laten uitvoeren op de 1e en de 7e dag na aankomst in België, behalve na een verblijf in het buitenland van minder dan 48 uur of voor een verblijf in België van minder dan 48 uur.

 

Algemene informatie:

 • Klik hier voor meer informatie over visa.
 • Inwoners van België mogen niet vanuit België naar eender welk ander land reizen om niet-essentiële redenen (zie de lijst op https://www.info-coronavirus.be/nl/reizen/). Inwoners van België die naar België terugreizen mogen het Belgische grondgebied niet opnieuw verlaten om niet-essentiële redenen.
 • Bezoeken tussen partners (inclusief ongehuwde en niet wettelijk samenwonende) en tussen ouders en minderjarige kinderen vormen een essentiële reden om te reizen. Stuur een mail naar saopaulo@diplobel.fed.be voor meer informatie.
 • Bij onrechtstreekse vluchten wordt aangeraden het consulaat van het transitland te contacteren voor meer informatie over eventuele bijkomende voorwaarden en documenten. Wij herinneren u eraan dat het transitland bijkomende sanitaire voorwaarden kan opleggen bovenop die van België, bv. een verplichte test voor vertrek, en dat het mogelijk is dat het transitland de doorreis van niet-EU-burgers niet toestaat, zelfs als deze een attest van het Belgische consulaat dat dit transitland vermeldt bezitten.
 • Transit via België naar een andere lidstaat van de Europese Unie of de Schengenruimte is enkel toegelaten voor burgers van de Europese Unie en de Schengenruimte.

 

Nieuws

23 feb

Op maandag 22 februari heeft vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès de Ontwapeningsconferentie in Genève toegesproken tijdens het High Level segment. De Ontwapeningsconferentie, waarvan België permanent lid is, werd in 1979 ingesteld. Tot dusver is het het enige multilaterale instrument dat gewijd is aan onderhandelingen over ontwapeningsakkoorden. Ontwapening en non-proliferatie zijn cruciale thema's voor de internationale vrede en veiligheid en vormen dan ook een prioriteit voor het buitenlands beleid van België.

22 feb

Vandaag, 22 februari, is in Genève de 46ste zitting van de VN-Mensenrechtenraad begonnen die zal lopen tot en met 23 maart. Ter gelegenheid van die zitting heeft vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken, Sophie Wilmès het ministeriële gedeelte van de zitting toegesproken, de prioriteiten van de Belgische regering voorgesteld en enkele beschouwingen gegeven over de huidige uitdagingen op het gebied van de mensenrechten.

22 feb

Vandaag, maandag 22 februari, heeft minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès, in het kader van het Belgische voorzitterschap van de Benelux, de aanklager van het Internationaal Strafhof (ICC), mevrouw Fatou Bensouda, en haar collega-ministers van Buitenlandse Zaken van de EU uitgenodigd voor een informele bijeenkomst met de 27 EU-ministers voorafgaand aan de maandelijkse zitting van de Raad Buitenlandse Zaken. Mevrouw Bensouda begon haar mandaat als aanklager in 2012 en zal het in juni van dit jaar neerleggen.

12 feb

Ter gelegenheid van de Internationale Dag tegen het Gebruik van Kindsoldaten herbevestigt vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès het aanhoudend Belgisch engagement voor de verbetering van de bescherming van kinderen in gewapend conflict. De Verenigde Naties willen het lot van deze kinderen verbeteren door de zes meest ernstige schendingen van kinderrechten aan te pakken: doden en verminken, seksueel geweld, ontvoering, aanvallen op scholen of ziekenhuizen, het ontzeggen van toegang tot humanitaire hulp en tenslotte, het rekruteren van kindsoldaten.

26 jan

Op 26 januari 2021 is het honderd jaar geleden dat ons land diplomatieke betrekkingen opstartte met Estland en Letland, nadat ons land hun onafhankelijkheid in 1921 erkende. België bleef bij deze historische beslissing in de jaren die volgden op de Tweede Wereldoorlog en stond deze landen bij toen zij in 1991 hun onafhankelijkheid herwonnen.