Burgerlijke stand

In deze rubriek vindt u alle informatie over de burgerlijke stand.

De naam naar Belgisch recht

Sinds 1 januari 2018 kunnen Braziliaanse administratieve en gerechtelijke beslissingen over de familienaam van een Belg in de meeste gevallen door België erkend worden.
  1. Laatst bijgewerkt op

Sinds 1 januari 2018 kunnen Braziliaanse administratieve en gerechtelijke beslissingen over de familienaam van een Belg in de meeste gevallen door België erkend worden.

De naam of voornaam kan in het algemeen enkel via de overheden in België gewijzigd worden. Kijk op de site van de Federale Overheidsdienst Justitie voor meer informatie.

Bij een nieuwe inschrijving op het consulaat na 1 januari 2018 zal wie in Brazilië geboren is ingeschreven worden onder de familienaam uit de Braziliaanse geboorteakte en zal men naar Belgisch en Braziliaans recht dezelfde naam dragen.

In sommige gevallen kan er niettemin bij inschrijving voor een andere familienaam naar Belgisch recht (de familienaam van een van de ouders of beide familienamen na elkaar) gekozen worden. Contacteer uw consulaat voor meer informatie.

Wie reeds voor 1 januari 2018 op het consulaat ingeschreven was, blijft naar Belgisch recht dezelfde familienaam dragen die bij de inschrijving vastgesteld werd (in de meeste gevallen de familienaam van de vader).

Ook wijzigingen van de familienaam van een Belg in een Braziliaanse akte worden sinds 1 januari 2018 in de meeste gevallen door België automatisch erkend: het gaat onder meer om wijzigingen van de familienaam na huwelijk of echtscheiding in Brazilië. Ook in dit geval kan meestal niettemin voor een familienaam naar Belgisch recht gekozen worden. Contacteer uw consulaat voor meer informatie.