Burgerlijke stand

In deze rubriek vindt u alle informatie over de burgerlijke stand.

Echtscheiding

Op deze pagina vindt u informatie over wat u moet doen in het geval van een echtscheiding.
  1. Laatst bijgewerkt op

Zowel de gerechtelijke echtscheiding (uitgesproken door een rechter) als de notariële echtscheiding door onderlinge toestemming (vastgelegd op het “cartório”) in Brazilië worden door België in de meeste gevallen erkend. Contacteer uw consulaat voor meer informatie.

Belgen die in Brazilië uit de echt gescheiden zijn, moeten zo snel mogelijk per mail een minder dan 6 maanden oud letterlijk afschrift (“inteiro teor”) van het echtscheidingsvonnis of de echtscheidingsakte naar hun consulaat sturen.

Indien de echtscheiding in kantmelding op een Braziliaanse geboorte- en/of huwelijksakte vermeld werd, moet ook een nieuw, minder dan 6 maanden oud letterlijk afschrift (“inteiro teor”) van deze geboorte- en/of huwelijksakte gestuurd worden.

Een echtscheiding in Brazilië die een huwelijk in België ontbindt moet bij de Belgische huwelijksakte gekantmeld worden. Contacteer hiervoor het gemeentebestuur dat de akte bewaart (over het algemeen de gemeente waar het huwelijk voltrokken werd). De echtscheiding kan ook bij een Belgische geboorteakte gekantmeld worden (zie huwelijk).