Burgerlijke stand

In deze rubriek vindt u alle informatie over de burgerlijke stand.

Huwelijk

Op deze pagina vindt u informatie over huwen in Brazilië.
  1. Laatst bijgewerkt op

Belgen die in Brazilië gehuwd zijn, moeten zo snel mogelijk per mail een minder dan 6 maanden oud letterlijk afschrift (“inteiro teor”) van de huwelijksakte naar hun consulaat sturen.

Indien het huwelijk in kantmelding op een Braziliaanse geboorteakte vermeld werd, moet ook een nieuw, minder dan 6 maanden oud letterlijk afschrift (“inteiro teor”) van de geboorteakte gestuurd worden.

De erkenning door België van een huwelijk in Brazilië is onderworpen aan voorwaarden. Contacteer uw consulaat voor meer informatie.

Een huwelijk in Brazilië kan bij een Belgische geboorteakte gekantmeld worden. Contacteer hiervoor het gemeentebestuur dat de akte bewaart (over het algemeen de gemeente van geboorte).

Het consulaire huwelijk is door België sinds 15 juni 2014 afgeschaft: trouwen op een Belgisch consulaat in het buitenland is niet meer mogelijk.

Indien ten minste een van de toekomstige echtgenoten Belg is of in België woont, kan het huwelijk onder bepaalde voorwaarden wel door een Belgische gemeente voltrokken worden, met name door de gemeente waar een van beide toekomstige echtgenoten woont of gewoond heeft, of door de stad Brussel indien geen van beide toekomstige echtgenoten ooit in België gewoond heeft. Voor meer informatie over de voorwaarden en de vereiste documenten moet men rechtstreeks de Belgische gemeente waar het huwelijk voltrokken zal worden contacteren.

Voor een huwelijk dat in Brazilië voltrokken zal worden kan de bevoegde Braziliaanse overheid (“cartório”) een attest van burgerlijke staat of een attest geen huwelijksbeletsel (AGHB) eisen. Een attest van burgerlijke staat kan verkregen worden bij het gemeentebestuur of op het consulaat waar u ingeschreven bent. Een AGHB kan enkel verkregen worden op het consulaat bevoegd voor de plaats waar het huwelijk zal plaatsvinden: contacteer dit consulaat voor meer informatie.

Het AGHB is betalend.