Ambassade en Consulaten van België in Brazilië
Home Consulaire diensten Vervoer van dieren naar de Europese Unie

Vervoer van dieren naar de Europese Unie

De Belgische diplomatieke posten in Brazilië leveren geen paspoorten aan  voor huisdieren.

Hieronder vindt u een aantal adressen met meer informatie over dit onderwerp. Wij herhalen  echter dat de Belgische diplomatieke posten in Brazilië niet bevoegd zijn om u te begeleiden in deze zaken.

Om een ​​dier terug naar België te sturen, is het noodzakelijk om strikt de procedures en instructies van de Braziliaanse autoriteiten te volgen (procedure om dieren naar de Europese Unie te sturen): http://ec.europa.eu/food/animal/liveanimals/pets/nocomm_third_en.htm.

Er is ook informatie beschikbaar op de website van de Ministerie van landbouw: www.agricultura.gov.br.

Hier is een samenvatting van de voorwaarden voor de invoer van honden, katten en fretten:

  • Om in de Europese Unie geïmporteerd te worden moet de reiziger het huisdier mee begeleiden (niet voor commerciële doeleinden, met een maximum van 5 exemplaren) de huisdieren moeten:
  • Geïdentificeerd kunnen worden (microchip geïmplanteerd onder de huid of, of bij uitersten, tattoo);
  • Ze moeten een geldige inenting tegen hondsdolheid  hebben volgens de bepalingen van bijlage III van Verordening (EU) nr. 576/2013 van het Europees Parlement en de Raad van 12 juni 2013 betreffende de niet-commerciële verkeer van gezelschapsdieren;
  • Men moet een serum titratie van de antilichamen tegen hondsdolheid afnemen (laboratoriumonderzoek uitgevoerd op een bloedmonster om de effectiviteit van de vaccinatie tegen hondsdolheid te verzekeren) uitgevoerd op een bloedmonster dat ten minste 30 dagen na de vaccinatie in een laboratorium goedgekeurd is door de Europese Unie (lijst van erkende laboratoria): http://ec.europa.eu/food/animal/liveanimals/pets/approval_en.htm). Het resultaat van de serumtitratie moet groter of gelijk aan 0,5UI / ml zijn.

Moet vergezeld gaan van een gezondheidscertificaat dat afgegeven is door een officiële dierenarts van het land van herkomst (dierenarts die door de bevoegde centrale autoriteit http://www.agricultura.gov.br/assuntos/vigilancia-agropecuaria/animais-estimacao/sair-do-brasil/sair-do-brasil aangewezen). Dit certificaat moet vergezeld gaan met een bewijs van vaccinatie tegen hondsdolheid. In het geval van herinvoering op het grondgebied van de Europese Unie, kan het certificaat worden vervangen door de bijgewerkte paspoort van het dier, op voorwaarde dat dit document terug ingediend is geweest voor de reis naar d Europese Unie.

Voor meer informatie verwijzen wij u naar de bevoegde autoriteiten.